Arttu Antila, järjestelmäasiantuntija, Opsec Oy

“Olemme asiakkaille kumppani, joka tuntee niin asiakkaat kuin IT-ympäristöt”

Esittelyssä on IT-joukkueen pelaaja #5, järjestelmäasiantuntija Arttu Antila, joka tuli töihin Opsec Oy:lle viisi vuotta sitten. Artun työpäivät koostuvat tällä hetkellä pääasiassa asiakkaiden IT-ympäristöjen ylläpitotehtävistä ja tietoturvatestauksista. Järjestelmien tietoturvatestaukset ovatkin haukanneet ison osan miehen työajasta tällä hetkellä, koska yritykset ja organisaatiot haluavat yhä useammin varmistua käytössä olevien järjestelmien ja palveluiden turvallisuudesta. – Omat työtehtävät koostuvat sekä projektiluonteisista testauksista että jatkuvista IT-ympäristöjen ylläpitoon liittyvistä toimista. Parasta työssä on vaihtelevuus ja joka päivä eteen tulevat uudenlaiset haasteet, koska asiakkaiden IT-ympäristöt poikkeavat aina toisistaan, Arttu kertoo työstään. 

Opsec Oy on ollut luonteva kasvualusta omalle osaamiselle

Syksyllä 30 vuotta täyttävä mies on opiskellut tietotekniikan insinööriksi. – Minulla on ollut kiinnostus tietokoneita kohtaan jo pienestä pojasta saakka, joten lukion jälkeen IT-alan opinnot olivat luonteva valinta, Arttu kertoo. Opintojen ja Opsec Oy:llä aloittamisen välissä mies ehti tehdä töitä kuituasentajana ja -suunnittelijana Vaasassa, mutta lopulta muutto avopuolison kanssa Seinäjoelle sai etsimään uutta työpaikkaa lähempää. Opsec Oy:lle Arttu työllistyi lopulta sattuman ja osittain periksiantamattomuuden kautta.  – Kuulin kaverilta, että heidän IT-toimintoja hoitaa sellainen yritys kuin Opsec Oy, joten sitä kautta yritys tuli ensin tutuksi. Ajattelin heti, että Opsecilla olisi sellaisia palveluita, jotka kiinnostaisivat itseä, joten soitin silloin toimitusjohtajana toimivalle Jari Ala-Varville useita kertoja ja kysyin olisiko Opsecilla tarjota töitä minulle. Taisin silloin jopa luvata aloittaa työt ilmaiseksi, jos vain pääsisin näyttämään kykyjäni, Arttu kertoo hymyillen. 

Muutaman kuukauden sisällä Opsecilla tulikin tarve lisätä resursseja, joten nopeasti Arttu pääsi kiinni töihin ja näyttämään osaamisensa. Vuosien varrella Artun osaaminen, asenne, asiakaspalveluhenkisyys ja järjestelmällisyys ovat lisänneet vastuuta ja tuoneet uusia osa-alueita työnkuvaan. – Opsec on ollut sellainen luontainen kasvualusta omalle uralle. Olin alusta alkaen valmis oppimaan ja kehittymään työssäni ja hienosti täällä on annettu kehittyä ja kokemuksen kautta on saanut ottaa haltuun uusia osaamisalueita. Tietoturvatestaus ja IT-tutkinta tulivat työnkuvaan, kun minulta kysyttiin heti alkuvaiheessa, minkälaiset työtehtävät minua kiinnostaisivat ja kerroin kiinnostuksesta teknistä tietoturvaa kohtaan. Siitä sitten pikkuhiljaa alettiin pala kerrallaan oppimaan uusia asioita ja kerryttämään kokemusta testausmenetelmistä ja erilaisten järjestelmien ja palveluiden testausvaatimuksista sekä vartijakortin suorittamisen myötä IT-tutkinnasta.

Tietoturvatestaus koostuu teknisestä testaamisesta ja raportoinnista sekä asiakkaan ja järjestelmätoimittajien kanssa tehtävästä yhteistyöstä. – Yhteistyötä tarvitaan, jotta voidaan määritellä testauksen viitekehys ja muut siihen liittyvät puitteet. Myös aikataulut ja asiakkaiden toiveet testauksen ja raportoinnin suhteen selvitetään ennen testauksen aloittamista. Lisäksi mahdollisten järjestelmä- tai sovellustoimittajien kanssa keskustellaan ennen testausta monesta järjestelmään liittyvästä asiasta ja testauksen jälkeen keskustellaan sitten vielä mahdollisista löydöksistä ja korjauksista, Arttu kertoo.

Järjestelmäasiantuntijan työhön Artulla kuuluvat myös päivittäiset asiakkaiden ohjelmistojen, järjestelmien ja palveluiden ylläpitotyöt ja teknisen asiakaspalvelun taustatukena toimiminen. Käytännössä hän siis huolehtii monen asiakkaan IT-ympäristöön kuuluvien päivitysten ajantasaisuudesta ja valvonnasta automatiikan avulla. Ylläpidon ja valvonnan avulla asiakkaille tuotetaan myös mm. omaisuusrekistereitä, havainnoidaan kapasiteettiongelmia, rakennetaan varmistusratkaisuja ja automatisoidaan toimintoja vikatilanteista palautumiseen. 

IT-ympäristön kokonaisvaltainen hallinta ja ihmiset avainasemassa

Opsec Oy:llä on asiakkaita laajasti eri toimialoilta ja IT-palveluita tuotetaan erittäin kokonaisvaltaisesti huomioiden asiakkaiden liiketoimintaympäristö ja kaikki IT-ympäristön osa-alueet. – Meillä on asiakkaina sekä julkisen että yksityisen puolen toimijoita eri toimialoilta, joten kokemusta meiltä löytyy paljon erilaisista IT-ympäristöistä. Järjestelmäasiantuntijan työ vaatiikin kokemusta, koska erilaiset asiakasympäristöt ja -tarpeet eroavat niin paljon toisistaan. Työ lähtee kuitenkin aina asiakkaiden ja heidän toimintaympäristön tuntemisesta. Täytyy esimerkiksi aina ymmärtää ja huomioida asiakkaiden ja käyttäjien erilaiset osaamistasot sekä tutustua IT-ympäristöjen erityispiirteisiin, Arttu kertoo. 

– Olemme asiakkaille kumppani, joka tuntee niin asiakkaat kuin IT-ympäristöt. Meillä korostuu henkilökohtainen palvelu ja henkilökemioiden toimivuus. Vuosien varrella meille onkin kertynyt paljon asiakasymmärrystä ja hiljaista tietoa, jotka auttavat omassa työssä monella tavalla. Työkavereilta voi myös aina kysyä apua – ja tieto kulkeekin tosi hienosti meidän välillä, Arttu kuvailee työympäristöään. 

Asiakaspalvelutilanteissa Arttu kuvailee olevansa rento ja helposti lähestyttävä. Ja, mies tunnetaan työporukassakin huumorintajuisena miehenä. Itse hän nauraa asialle ja kuvaa huumorintajuaan sanoilla “huonojen heittojen mies”. Vapaa-ajalla Arttu kertoo ulkoilevansa ja pelaavansa mm. sulkapalloa. 

Työkaverit kertovat Artusta

“Rehellinen, rauhallinen, käytännönläheinen, perusteellinen, yhteistyökykyinen, ystävällinen ja ajattelee aina asiakkaan parasta käytännön tekemisen kautta. Luottopelaaja, jolla on hauska ja hyvällä ajoituksella varustettu huumorintaju.”

“Työssään erittäin taitava huumorimies.”

“Paljon laaja-alaista osaamista ja sen vuoksi kokonaisuuksien ymmärtäminen on vahvalla tasolla.”