Tietosuoja, Opsec Oy

Tietosuojaan tehdyt investoinnit myös tuottavat

Lupasimme aikoinaan asiantuntijoidemme tietosuojaan liittyvissä esitysmateriaaleissa tietosuojaprojektin tuottavan aina hyötyjä ja sitä kautta myös rahaa yritykselle. Käytimme materiaaleissamme tätä kuvaa jo vuonna 2015:

Nyt nämä tietosuojaan liittyvät hyödyt on myös todistettu Ciscon kansainvälisellä tutkimuksella. Cisco teki tutkimuksen, johon osallistuneille, lähes 3000 asiantuntijalle 18 maasta, esitettiin tietosuojaan liittyviä kysymyksiä. Yhteenvetona voidaan sanoa, että yritysten investoinnit eurooppalaisen tietosuojalainsäädännön mukaiseen ympäristöön ovat olleet tuottoisia. Tietosuojaan panostaneet yritykset ovat hyötyneet asiasta mm. näin:

  • Näissä yrityksissä on tapahtunut vähemmän tietomurtoja kuin yrityksissä, jotka eivät ole tietosuojaan panostaneet
  • Tietomurtojen seuraukset ovat olleen lievempiä yrityksissä, jotka ovat investoineet tietosuojaan
  • Yritysten IT-ympäristöjen käytettävyys on lisääntynyt

Tietosuojapanostukset kasvattavat kaikenkokoisten yritysten tehokkuutta

Käytettävyyttä, katkoja ja toimintahäiriöitä sekä poikkeamia ja niiden aiheuttamia kustannuksia seurataan usein isommissa yrityksissä, mutta myös valveutuneimmat pienemmät yritykset seuraavat tietosuojaan liittyviä asioita, ainakin työmäärätasolla. Meidän asiantuntijoidemme saama palaute tietosuojatyöstä liittyykin usein organisaatioiden tehokkuuteen ja sen parantumiseen. Tämä saamamme palaute on koskenut kaikenkokoisia yrityksiä.

Niissä reilusti yli sadassa yrityksessä, joissa asiantuntijamme ovat olleet toteuttamassa tietosuojaprojektia, on yleinen ongelma ollut, että kukaan ei oikein tiedä, missä tietoa on, missä viimeisin tieto sijaitsee ja kenen vastuulla tietojen päivitys on. Vahinkoja on siten sattunut vanhentuneiden tietojen käsittelystä ja monesti työaikaa on myös kulunut tietojen etsimiseen. Tietosuojaprojektien edetessä monet asiakkaamme ovat kertoneet, että näistä ongelmista on päästy eroon. Työnteosta on tullut sujuvampaa, tiedot löytyvät nopeammin ja vanhoja tehottomia käytäntöjä on ollut helppo uusia, kun tiedosta pidetään parempaa huolta. Myös henkilöstöstä on tullut tiedon käsittelijänä osaavampaa.

Harva yritys suhtautuu tietoon vielä sellaisena omaisuuseränä kuin muihin resursseihin. Kun henkilöstöstä pidetään huolta, on työmotivaatio parempi. Kun kuljetuskalustoa huolletaan, ovat toimitukset varmempia. Sama pätee tietoon. Mitä parempaa huolta siitä pidetään, sen paremmin se palvelee yritystä.

Jari Ala-Varvi
tietosuojavastaava
IT-joukkueen pelaaja #679


Tilaa uutiskirje  – saat uusimmat blogitekstimme sähköpostiisi.

Tags: