Kuukauden kysymys: Kannattaako yrityksen siirtää kaikki tietonsa pilveen?

Kuukauden kysymys: Kannattaako yrityksen siirtää kaikki tietonsa pilveen?

Kysymykseen vastasi toimitusjohtajamme Mika Lindberg:

“Ennen yrityksen tietojen siirtämistä pilvipalveluun pitäisi riskiarvion kautta selvittää, kannattaako tietoja siirtää pilveen. Asiaa tulisi yrityksessä miettiä ainakin turvallisuuden, nopeuden, käytettävyyden ja hinnan näkökulmasta.

Tietojen siirtäminen pilveen ei välttämättä ole soveltuva ratkaisu silloin, jos yrityksellä on erittäin arkaluonteista tai salattavaa tietoa, mikä on aikaisemmin ollut esimerkiksi kokonaan eristettynä muista tiedoista. Tiukat turvallisuusvaatimukset voivat siis aiheuttaa sen, ettei tietoja haluta tallentaa pilvipalvelimelle ja altistaa sen mukana tuleville mahdollisille tietoturvauhkille. Joskus järjestelmä kannattaa sijoittaa yrityksen tiloihin pelkästään tietoliikenneyhteyksien katkeamisen varalta. Näin toimintaa voidaan jatkaa, vaikka yhteys nettiin katkeaisi.

Pilvipalvelu ei ole myöskään paras ratkaisu silloin, jos yrityksessä on elinkaaren päätöksessä olevia sovelluksia tai yrityksessä tehdään paljon suunnittelu- ja tuotekehitystyötä. Vanhat sovellukset eivät yksinkertaisesti välttämättä toimi pilvipalveluissa. Vaativaa grafiikkaa ja mallintamista vaativissa työtehtävissä taas tietojen tallennus ja hakeminen voivat hidastua merkittävästi, jos tiedot vain viedään pilveen huomioimatta toiminnan erityisiä teknisiä vaatimuksia. 3D-mallinnukseen ja muuhun suunnitteluun löytyy kuitenkin nykyisin ratkaisuja myös pilveä varten.

Pilvipalveluiden kuukausihinnat voivat usein kuulostaa houkuttelevilta, mutta hinta voi lopulta yllättää. Palveluihin on helppo lisätä tietoja, käyttäjiä ja lisäominaisuuksia, joten aluksi järkevältä näyttävä kustannus saattaa nousta vuositasolla suureksi. Kustannusarviosta kannattaa tehdä useita vaihtoehtoja, kuten vähimmäisvaatimukset ja all-inclusive -paketti.

Pilvipalvelu on erinomainen ratkaisu useimmille yrityksille, etenkin niille, joille on tärkeää tiedon jakaminen ja sen saatavuus ihmisten liikkuessa. Pilvipalvelu sopii myös yrityksille, joiden sovellukset ovat suunniteltu pilvessä toimiviksi, tallennettavat tiedot ovat ns. yleismaailmallisia tai tiedon käsittelyn tarpeeseen löytyy erityisesti pilveen suunniteltu ratkaisu. Etenkin alkavat yritykset hyötyvät usein pilvipalvelun käytöstä.”Julkaisemme kuukausittain asiakkailta tulleita kysymyksiä ja asiantuntijoidemme vastauksen niihin. Osa kysymyksistä tulee olemaan usein kysyttyjä kysymyksiä ja osa poimitaan päivittäisistä asiakaskohtaamisista. Jos mieltäsi askarruttaa jokin tietoturvaan, tietosuojaan tai tietohallintoon liittyvä kysymys, johon ehkä joku muukin haluaisi vastauksen, voit laittaa kysymyksesi tulemaan sähköpostilla osoitteeseen annukka.talvitie@opsec.fi. Emme voi luvata, että julkaisemme kaikki kysymykset vastauksineen, mutta valitsemme sellaisia kysymyksiä, joihin vastaamalla voimme auttaa useampaa yritystä kerrallaan.