Tietohallintopäällikkö Petri Perämäki, Opsec Oy

“Nykyään kaikessa liiketoiminnan kehityksessä tarvitaan tietohallinnon osaamista”

Tällä kertaa esittelyssä on Opsec Oy:n tietohallintopäällikkö Petri Perämäki. Seinäjokinen jalkapallomies tuli töihin Opsec Oy:lle jo seitsemän vuotta sitten ja on viihtynyt työssään. Petrin työpäivät koostuvat tällä hetkellä pääasiassa asiakkaiden tietohallinnon johtamisesta ja siihen liittyvistä IT-ympäristöjen kehitysprojekteista. – Yhdessä hujauksessa ovat vuodet Opsecilla menneet. Tehtävänkuva on sopivasti kehittynyt vuosien varrella ja IT-alan nopea kehitys on pitänyt työn mielenkiintoisena, Petri kertoo. 

Unelma-ammatissaan

Tietotekniikasta Petri kiinnostui jo lapsena, kuten suurin osa Opsec Oy:n asiantuntijoista. – Kotona oli jo 80-luvulla tietokoneita, joten olen päässyt käyttämään koneita lapsuudesta saakka. En ollut koskaan oikeastaan kiinnostunut pelaamisesta vaan itse tietokoneista ja niiden virittämisestä sekä niissä toimivista järjestelmistä ja ohjelmistoista, Petri kertoo. 

Nuorena miehenä Petri opiskeli tietotekniikan insinööriksi ja pääsi heti alalle töihin. Opsec Oy:lle hän jätti aikoinaan hakemuksen nähdessään yrityksen työpaikkailmoituksen. Aluksi hän teki Opsec Oy:llä järjestelmäasiantuntijan töitä, mutta nopeasti rauhallinen, vastuuntuntoinen ja asiakaspalveluhenkinen ammattilainen sai vastuuta tietohallinnon asiantuntijatehtävissä. Tällä hetkellä Petri on kokenut tietohallintopäällikkö, joka on nähnyt paljon erilaisia asiakkaiden IT-ympäristöjä ja niiden kehitysaskeleita. Hän on myös työssään nähnyt läheltä tietotekniikan ja digitalisaation nopean kehityksen. – Tässä on oppinut matkan varrella paljon siitä, miten tekniikka ja järjestelmät toimivat ja mitä kaikkea niiden taustalta löytyy. Nykyään näkee myös, miten isoksi niiden rooli on muuttunut yritysten arjessa, Petri toteaa. 

Petrin mielestä työn parhaita puolia ovat ehdottomasti ne hetket, joissa saadaan asiakkaan projekti onnistuneesti maaliin ja asiakas on tyytyväinen. – Parhaita tilanteita ovat esimerkiksi ne, joissa saadaan järjestelmän vaihtamisella tai kehittämisellä lisättyä liiketoiminnan tehokkuutta ja sitä kautta tehtyä konkreettisia kustannussäästöjä asiakasyritykselle, Petri tarkentaa. Tietohallintopäällikkönä Petri on usein hyvin syvällä asiakkaiden liiketoiminnassa ja sen kehittämisessä. – Nykyään kaikessa liiketoiminnan kehityksessä tarvitaan tietohallinnon osaamista. Käytännössä IT-toiminnot liittyvät aina jollain tapaa kaikkiin yrityksen toimintoihin, Petri kuvailee. 

IT-ala vaatii jatkuvaa ajan hermolla olemista

Haasteellisinta Petri kertoo työssään olevan aikataulujen sovittaminen ja se, että pysyy koko ajan kartalla uusista teknologioista ja työkaluista, joista asiakkaat voisivat hyötyä liiketoiminnassaan. Kun Petriltä kysytään tarkemmin, miten ajan hermolla voi oikeasti pysyä koko ajan muuttuvassa IT-maailmassa, asia tuntuu olevan hallinnassa. – Asiakkaille pyritään aina löytämään heidän liiketoimintaan sopivat ratkaisut. Joskus liiketoiminnan vaatimukset voidaan ratkaista markkinoiden uusimmilla ratkaisuilla, mutta läheskään aina asiakkaalle ei tarvitse etsiä kaikkein järeimpiä, kalleimpia tai uusimpia ratkaisuja. Kun asiakkaan kanssa aloitetaan IT-ympäristön kehitystyö tai etsitään uusia työkaluja, hyödynnetään projektissa vuosien tuomaa kokemusta erilaisista IT-ympäristöistä. Lisäksi omassa työssä auttaa, että huolehtii omasta kouluttautumisesta, tekee tiedonhakua, seuraa toimittajien tarjonnan kehitystä ja hyödyntää muita verkostoja ja kumppaneita. Opsecilla ei myöskään tarvitse olla yksin näiden asioiden kanssa vaan tarvittaessa kollegojen kanssa vaihdetaan ajatuksia ja mietitään yhdessä oikeita ratkaisuja asiakkaalle, Petri kertoo. 

Perhe ja urheiluharrastukset

Petrin arki koostuu perheen kanssa vietetystä ajasta sekä omista ja lasten harrastuksista. Myös omakotitalon laajennusprojekti pitää miehen kiireisenä tällä hetkellä. Kotoa löytyy vaimo ja kolme lasta, joista nuorin on alle vuoden ikäinen. – Hän on myös se “syyllinen” talon laajentamiselle, Petri naurahtaa. Perheen isommat lapset löytyvät iltaisin ja viikonloppuisin jäähallilta, jalkopallokentältä tai lentopallosalista.  

Petri tunnetaan toimistolla rauhallisena huumorimiehenä, jonka työhuoneeseen hankittiin sisustuselementiksi jalkapallokenttää symboloiva vihreä matto. – Olen pelannut jalkapalloa yli 30 vuotta ja seuraavan kauden treenit alkavat taas kohta, Petri kertoo urheilutaustastaan. Tällä hetkellä Petri edustaa seinäjokelaista jalkapallojoukkue Apolloa. Joukkueen toiminta perustuu hyväntekeväisyyteen, jossa varoja kerätään vaihtuville hyväntekeväisyyskohteille. – Huikeita summia on saatu kerättyä eri kohteille. Rahaa on saanut mm. Roosa-nauha, Hope yhdistys ja MLL, Petri lisää.

Työkaverit kertovat Petristä

“Rauhallinen ja asiakasta kuunteleva asiantuntija. Työkaveri, jonka tukeen voi aina luottaa.”

“Asiantunteva, rauhallinen ja luotettava. Petrillä on taito pitää kokonaisuuksia hallussaan ja nähdä asioissa laajempia kokonaisuuksia. Toisaalta hän osaa myös toimia hyvin suoraviivaisesti ja käytännönläheisesti.” 

“Erinomainen työkaveri, joka on varustettu hyvällä huumorilla. Luottopelaaja, mihin tahansa tilanteeseen.”