“Ohjelmoinnissa parasta on se, että näkee konkreettisesti oman työn tuloksen”

Esittelemme joka kuukausi yhden työntekijöistämme. Näin kesälomien kynnyksellä esittelyssä on ohjelmoija Mika Mäkelä. Ikaalisista kotoisin oleva Mika tuli aikoinaan opiskelemaan tietotekniikkaa Seinäjoelle ja työllistyi jo opintojen loppuvaiheessa Opsec Oy:lle. Mikan työpäivät koostuvat asiakkaiden ja Opsec Oy:n omien projektien ohjelmoinnista.

Ohjelmointi on aina kiinnostanut rauhallista ja järjestelmällistä miestä. – Tein jo noin 12-vuotiaana ensimmäiset webbisivut ihan vain huvin vuoksi, Mika kertoo. Peruskoulun jälkeen Mika opiskeli kaksoistutkinnon, johon sisältyi kursseja lukiosta ja ammattikoulun elektroniikka-asentajan opinnoista. Elektroniikka-asentajan opinnoista ohjelmointi kiinnosti eniten, joten Mika päätyi Seinäjoen ammattikorkeakouluun opiskelemaan tietotekniikkaa ja erikoistui opinnoissaan ohjelmistosuunnitteluun.

Ohjelmointi on osa Opsec Oy:n palveluja

Ohjelmointityö tapahtuu usein projektipainotteisesti ja projektien pituudet voivat vaihdella muutamasta päivästä useisiin vuosiin. Projekti voi koostua kokonaan uuden ratkaisun tekemisestä tai olemassa olevan ratkaisun jatkokehittämisestä. Osaamista Mikalta löytyy web-sovelluskehityksestä, Windows-sovelluksista, PowerAppseistä, Excel-ohjelmoinnnista ja erilaisista raportointi- ja analysointiratkaisuista sekä sovellusten tietoturvatestauksista. – Ohjelmoinnissa parasta on se, että näkee konkreettisesti oman työn tuloksen. On tosi palkitsevaa, kun lopulta pääsee haluttuun lopputulokseen. Työssä myös oppii joka päivä jotain uutta, Mika kertoo.

Ohjelmointi on jatkuvaa ongelmanratkaisua. Asiakkaiden kanssa ongelma tai haluttu lopputulos täytyy täsmentää tarkasti ja pilkkoa pieniin palasiin. – Ongelma täytyy ymmärtää hyvin ja asiakkaan kanssa on käytävä jatkuvaa vuoropuhelua, Mika täsmentää. Mika onkin saanut asiakkailta hyvää palautetta vahvasta osaamisesta ja taidosta keskustella ohjelmoinnista ymmärrettävällä tavalla. – Asiakkaiden kanssa ei voi puhua IT-jargoniaa. Koodarina voisi helposti puhua ammattislangia, jota olisi vaikea ymmärtää, mutta se ei olisi ammattimaista. Nykypäivänä ei voi olla yksin puurtava koodari vaan täytyy olla mukana asiakasrajapinnassa, Mika lisää.

Haasteellisinta ohjelmointiprojekteissa on aikataulujen tekeminen. Mitä pidempi projekti on kyseessä sitä vaikeampi on arvioida tarkkaa aikataulua toteutukselle. – Projekteissa, joissa jatkokehitetään olemassa olevaa ratkaisua, on varattava riittävästi aikaa myös siihen, että pääsee kärryille kokonaisuudesta ja siitä, mitä tähän mennessä on tehty, Mika kertoo. Vaatimaton ja huumorintajuinen nuori mies kertoo myös vitsaillen, että yksi työn vaikeimpia puolia on tämän haastattelun kaltaiset tilanteet.

Mikan osaaminen tukee ehdottomasti sitä asiaa, että asiakas saa Opsec Oy:ltä kokonaisvaltaista IT-palvelua. Asiakkaalla on mahdollisuus hankkia yhä laajempaa ja monipuolisempaa palvelua yhdestä ovesta. Tällä hetkellä Mika on tuttu näky Lapualla, jossa hän on mukana Chemigaten kehitysprojekteissa.   

Pöytätennistä ja jalkapalloa vapaa-ajalla

Toimistolla Mika nähdään useimmiten poistuvan työkoneelta silloin, kun joku on tuonut toimiston kahvipöytään herkkuja. Vapaa-ajalla Mika pyrkii jättämään tietokoneen rauhaan ja viettävänsä aikaa mm. kuntosalilla ja pöytätenniksen parissa. Lisäksi mies tunnustaa olevansa kova jalkapallon seuraaja. – Seuraan jalkapalloa paljon televisiosta ja käyn SJK:n kotipeleissä aina, kun se on mahdollista, Mika kertoo. Mika myös osallistuu toimistolla käytäviin jalkapallon jatkopeleihin. Ajatuksia vaihdetaan siitä, kuka on pelannut ja kuinka hyvin.

Mika on myös tuore aviomies, joka viettää lomansa nykyisin Turkissa, vaimonsa kotimaassa. – Kesällä siellä on kyllä hiukan liian kuuma, Mika kertoo hymyillen.

Työkaverit kertovat Mikasta

“Mika on hyvä kuuntelemaan ja ymmärtää aina helposti, mitä tarvitaan. Hän myös toimii nopeasti ja on tarkka ja huolellinen kaikissa tekemisissään.”

“Mika on ehdottomasti oman osaamisalueensa ehdoton asiantuntija. Hän ei turhia kiertele asioita, joten häneltä saa aina jämptin vastauksen.”Lue lisää ajankohtaisia artikkeleita Opsec Oy:n blogista.